Brussels Black Angels

Het American football team Brussels Black Angels vindt zijn oorsprong in 1987 als de Waterloo All Start, omdat ze toen genoten van faciliteiten in Waterloo. Het team werd opgericht door José Braga.

Na een verblijf is Vorst en Ukkel werd het team omgedoopt tot Brussels Angels, waarna het zich vestigde in Sint-Lambrechts-Woluwe (vanwege een betere infrastructuur, toegang en organisatie).

In 1989 werd de Brussels Angels American Football Club werd gecreëerd. De club bestond toen uit 17 spelers en het nam deel aan het Belgisch Kampioenschap, georganiseerd door de BFL (Belgian Football League) – dewelke zelf opgericht werd in 1985.
Onder de impuls van coach Shariar Broumand werd het team na het zesde jaar in de competitie Kampioen in de Tweede Divisie en mocht het deelnemen in de Eerste Divisie.

In 1994 werd het team officiëel een VZW.

In 1996, 1997 en 1998 bereikten de Brussels Angels, door constante progressie, de finales van het Belgisch Kampoenschap, maar kunnen ze de gedroomde titel nooit binnen halen. Dankzij hun hoog niveau van spel en resultaten nemen de Angels deel aan de Europese competities in 1997 en 1998.

In 1999 en 2000 vormen de Belgen, Nederlanders een Luxemburgers een Benelux-competitie waar ook de Angels aan deelnemen en waar ze de halve finales bereikten.

Met het nieuwe millennium kwamen ook nieuwe coaches Tuch MacRae en Rob Lake, gevolgd in 2001 door Karl Heineman en Blake Turvey. In 2001 wordt er een nieuw comité opgericht met het doel het team te boosten en te vernieuwen.

In 2003 komen coaches Tom Munson en Morris Jablonka het team versterken, ter vervanging van Blake Turvey en Rob Lake en winnen de Black Angels het Belgische Kampioenschap.

In 2004 vervangt Anthony Walker, Karl Heineman en in 2005 wordt de coaching staff aangesterkt met Georgy Baudart en Don McDougall, en Stefan Rose die zich focust op de conditietrainingen en drills. 2005 is ook het jaar waarin het Junior team wordt gecreëerd door Cyrille Bouron, Romuald Derys, Christian Gaytant, James Gendarme en Patrick Leroy.

Na het vertrek van Anthoy Walker in 2006 en Tock McRae enkele maanden later, naar hun thuisland, kan Don McDougall -geholpen door Georgy Baudart en Morris Jablonka- rekenen op hulp van ervaren spelers tot 2008. Intussen wint het Junior team het Belgische Kampioenschap in 2006, 2007 en 2008.

In 2009 komt Gharun Lacy bij de coaching staff en met de aankomst van het nieuwe decennium opteert de nu Brussels Black Angels American Football Club voor een stabiele coaching staff:
Romuald Derys, Cyrille Bouron, Patrick Leroy and Christian Gaytant – allen voordien spelers bij de BBA-, geholpen door Gharun Lacy.

In 2010 en 2011 leidt deze samenwerking voor de Black Angels tot het bereiken van de play-offs in de Belgian Bowl

In 2012 verwelkomen de Black Angels welcome Jerome Bohbot, toen Gharun Lacy moest vertrekken, en ondergaat het team een vernieuwing.

In 2013 en 2014 eindigen de Black Angels hun seizoen in de Play-Offs (halve finale) van de Belgian Bowl.

In 2013 ontvangt Alexi Forest, voor lange tijd de gerespecteerde président van de BBA, de titel “Président d’Honneur”. Het presidentschap zelf wordt opgenomen door Christian Gaytant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *